Het is een trend die al wat langer aan de gang is, die van mass customization. Mass customization kan het best worden omschreven als maatwerk voor de massa. Dell was hier voorloper in met het volledig zelf samenstellen van je computer. Tegenwoordig kan dit echter met vele producten. Onlangs heb ik zelf een overhemd op maat besteld vanuit Thailand. Hier kon ik niet alleen de kleur en stof kiezen maar ook de knopen, garen, voeringen etc.
Mass customization is een ongelofelijke marketingtool. Deze mass customization biedt echter niet alleen maar kansen. Een gevaar wat op de loer ligt is de zogenaamde choice overload. Dit betekent dat de consument wordt overladen met informatie en keuzemogelijkheden. Gevaar is dat men niet alleen dat men niet het gewenste product verkrijgt. Er ligt nog een ander gevaar op de loer. Dat gevaar heet cognitieve dissonantie. Dit betekent simpelweg een ontevreden gevoel na aankoop.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen een tevredener gevoel hebben na aankoop wanneer men de keuze heeft uit maximaal 6 producten. Worden er meer mogelijkheden (lees producten) geboden dan gaat men twijfelen. Deze twijfel ontstaat niet alleen tijdens het aankoopproces maar vooral ook na de aankoop.
Het is dus voor elke marketeer/productmanager een noodzaak om goed na te denken over de mogelijkheden en uitvoering van mass customization. Gepersonaliseerde producten kunnen immers lastig worden terug genomen.
Mijns inziens een goed voorbeeld van mass customization (reden voor het schrijven van deze blog) is die van Voetbal Direct. Daar kan je sinds kort je voetbalschoenen personaliseren. Tot voor kort was dit alleen mogelijk voor profs. Nu kan iedereen zijn of haar voetbalschoenen bestellen met naam en nummer. Wees wel zeker dat je de juiste maat besteld want retourneren is helaas niet mogelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten